Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) F-35 jetlerini satın alma konusunda ilerleme kaydetmesinden ötürü, tatbikatlarına katılım için dört adet Çöl Şahini (F-16 Block 60) gönderdiği Yunanistan’a, F-16’larının bazılarını satmayı planlıyor. Bu haber bugün birçok yabancı basın kuruluşunda da yer aldı.
Türkiye’nin, Yunanistan ile Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama konusundaki anlaşmazlığında Yunanistan’ın yanında yer alan BAE’nin, Yunanistan ile siyasi bağını güçlendirmek ve kendisine fayda sağlamak için bu hamleyi gerçekleştireceği düşünülüyor.
BAE şimdiye kadar F-16’larının satılık olduğuna dair herhangi bir belirti göstermemiş olsa da, İsrail ile yaptığı barış anlaşmasının ardından ABD’den tahmini 12 adet F-35 satın alırsa, mevcut 77 F-16’nın hepsine ihtiyaç duymayabilir. Bu durumda Yunanistan’a bir satış planlanıyor.
BAE’nin F-16’ları Dünyanın En Gelişmişlerinden
BAE’nin sahip olduğu F-16’lar dünyanın en gelişmişleri arasında yer alıyor. İlk olarak 2004 yılında teslim alınan 80 adet F-16 jeti filosunda Northrop Grumman imalatı AN/APG-80 AESA radarı, gövde üzeri yakıt tankları (CFT), entegre Northrop Grumman elektronik harp sistemi, MIL-STD 1773 veri yolu-bağı (databus) ve güçlendirilmiş motoru (General Electric F110 GE-132) ile günümüzün dahi en modern uçaklarından.
Yunanistan için BAE F-16’ları büyük önem arz ediyor. Böylesi bir satın alım Yunanistan’ı, F-16 Viper’ın dışında en modern olan F-16’larla tanıştıracak ve hava kuvvetlerine, Türk Hava Kuvvetleri karşısında büyük ölçüde yardım sağlayacak.
Yunanistan’ın, yaklaşık 150 F-16 uçağından oluşan bir filoya sahip olduğu biliniyor. Aralık 2019’da, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos parlamentoya, HAF’ın (Yunan Hava Kuvvetleri) 150 F-16’sından 84’ünün, 2027 yılına kadar 1.45 milyar dolara mal olan gelişmiş Viper sınıfına yükseltileceğini belirtmişti. Bu kapsamda 2019 yılında Lockheed Martin ile 1.45 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Block 30 ve Block 50 F-16’lar bu modernizasyonun dışındadır. Yunanistan elindeki Block 52+ ve Block 52+ Advanced uçaklarını bu modernizasyona sokuyor. Modernizasyonun 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Yunanistan, Dassault Rafale jetlerini satın alma kararını açıklamıştı
Öte yandan konuşulan, Yunanistan’ın buna acil ihtiyacının Fransa’ya bildirilmiş olmasıdır. Böyle bir aciliyet senaryosunda ise Fransa, hali hazırda kullandığı Rafale jetlerini 2. el olarak satabilir. Böylelikle 1 yıldan kısa sürede teslim edilebilir. Yine farklı bir iddiaya göre tüm teslimatlar 2021-2022-2024 yıllarında yapılacak.
Yunanistan BAE’nin F-16’larını satın alırsa, bu durumun ilk olarak tatbikat için uçak gönderen ve daha sonra Rafale jetlerini satmak için Atina ile müzakerelere giren Fransa’ya da yardımcı olacağı düşünülüyor.
Girit Adası’nda düzenlenen Yunan Hava Kuvvetleri tatbikatına BAE F-16’larının katılımı, ortak askeri tatbikat sahasını denetleyen BAE Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi’nin ziyaretiyle takip edildi.
Daha sonra Al Rumaithi, Yunanistan Ulusal Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Yunan mevkidaşı General Konstantinos Floros ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. BAE hükümetinin açıklamasına göre iki toplantıda, BAE ile Yunanistan arasında özellikle savunma alanında ve askeri alanlarda işbirliğini ve ortak eylemi güçlendirmenin ve askeri koordinasyonu ve karşılıklı ziyaretleri hızlandırmanın yolları görüşüldü.
BAE Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi’nin yaptığı ziyarete ilişkin yayınlanan görüntü:

Yunanistan ile BAE arasındaki askeri işbirliğini yoğunlaştırma yönündeki ani ilgi, gösterdiğinden daha fazla anlama geliyor. BAE’nin Hafter’i destekleyip Libya çatışmasına katılımından da anlaşılacağı üzere; BAE bölgesel bir ekonomik ve askeri güç olmaya çalışmaktadır.
Kaynaklar:
Yorum Ekle