Hava Özgün Yazılar Teknoloji

F-35’in Alt Kapakları Ne İşe Yarar?

Stealth teknolojisinin gereği olarak modern savaş uçaklarının hemen hepsinin sistemleri gövde içine gömülü olarak yerleştiriliyor. Bu sayede gövdenin altı, üstü ve yanları çıkıntısız, düz bir hale geliyor. Böylece uçağın radar kesit alanı büyümüyor.

Bu kapakçıklar sadece alt kısımda değil, uçakların üstünde ve yan kısımlarında da yer alır. Yakıt ikmali, 20-25 milimetrelik mühimmat yüklemesi veya aerodinamik amaçlarla bulunur. Örneğin F-22 Raptor’un sırt kısmında hareketli kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar sayesinde uçağın çeşitli hızlarda ve hücum açılarında yeterli hava beslemesi sağlanabiliyor.

F-35A Uçağına 25 mm Top Yüklemesi

Tüm bunların dışında, bu gömülü ve parçalı tasarım sayesinde uçağın arızalı veya değişmesi gereken bölümüne diğer parçaları sökmeden kolayca ulaşılması sağlanıyor. Bu yazımızda F-35 uçağının alt kısmındaki kapakçıkları inceleyeceğiz.

IPP (Integrated Power Pack) bölümü uçağın içinde yer alan küçük bir motordur. Bir nevi APU (Auxillary Power Unit) diyebileceğimiz sistem, uçağın bilgisayarı, elektronik sistemleri ve ana motorunun ilk çalıştırılması için güç üretir. Ana motorun marş basmasını sağlar. İhtiyaca göre hem basınçlı hava üretebilen hem de elektriksel güç üretebilen motor, kendi kompresörü, yanma odası, egzoz ve güç türbinine sahip. Egzoz bölümü F-35A ve F-35B modellerinde alt kısımda, F-35C modelinde ise üst kısımda bulunur.

IPP

EOTS, havadan havaya ve havadan yere hedefleme yeteneği sağlayan yüksek performanslı, hafif ve çok işlevli bir sistemdir. F-35’in stealth özelliğine uygun olarak tasarlanan EOTS, F-35 Lightning II’nin gövdesinde bulunan dayanıklı pencereli bir bölgeye entegre edilmiştir ve uçağın merkezi bilgisayarına yüksek hızlı fiber optik bir arayüzle bağlıdır. İleriye dönük kızılötesi arama/izleme işlevlerini birleştiren ilk sensör olan EOTS, F-35 pilotlarının durumsal farkındalığını geliştirir ve uçak mürettebatının keşif gerçekleştirmelerine ve hassas bir şekilde lazer ve GPS destekli mühimmatlar kullanmalarına olanak tanır.

EOTS

Chaff/Flare sistemi ise füzelerden savunma sistemidir. Atılan füze radar güdümlü ise “chaff” olarak adlandırılan sistem devreye girerek füze şaşırtılır. Chaff, füze radarını aldatmaya yarayan, folyoya benzeyen parlak metal levhalardan oluşuyor. Isı güdümlü füzeleri aldatmak içinse flare atışı yapılır. Flare, çok yüksek sıcaklıklarda alev topları/çubukları ile füzeyi şaşırtır.

Flare Atışı

Decoy Aldatma sistemi ise modern uçakların hemen hepsinde kullanılabilmektedir. Kimi uçaklarda kanatlara takılır, kimilerinde ise gövde içine gömülüdür. Decoy sistemleri de tıpkı chaff/flare gibi uçağınızdan atılarak aktif hale gelir. Elektronik harp unsuru barındırır ve uçağın silüetinin bir kopyasını oluşturarak füzeyi kendisine çeker. Koruduğu uçaktan çok daha büyük bir radar kesit alanı oluşturarak dikkati üstüne çeker. F-35 için Bae Sytems tarafından T-1687/ALE-70(V) decoy sistemi geliştirilmiştir.

T-1687/ALE-70(V) Dekoy

DAS (Electro-Optical Distributed Aperture System) ise uçağın 6 farklı noktasında bulunur. Pilotun durumsal farkındalığını artıran, yaklaşan füze ve diğer tehditlere karşı pilotu uyaran, dost uçaklarla birlikte taktik manevra yapmayı sağlayan, yakın kol uçuşunda hassas takip yapan sistemdir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın